Om Justlia Kaffebrenneri

«Varm kaffe er god for alt og til alle tider.» - Aleksander Kielland

Å drikke kaffe er en ganske normal greie her til lands. Vi har gjort det i generasjoner, og det er ingen ting som tyder på at vi kommer til å legge det bak oss. Tvert imot! Nordmenns interesse for den sorte eliksiren vokser, og stadig flere søker nye typer kaffe og bryggemetoder for å perfeksjonere drikken.

Men ikke alle går så langt at de velger å kjøpe seg sin egen kaffebrenner. At jeg skulle ende opp med å bygge om store deler av garasjen for å kunne sette inn en stålkonstruksjon på 500kg, hadde jeg aldri drømt om. Helt ærlig så har jeg aldri drømt om kaffe. Jeg har aldri gått med noen tanke om å starte opp noe som helst. Så hvem er jeg?

Mitt navn er Johnny Urdal. Jeg er gift med Kristine og far til 3 gutter. Interessen for kaffe har jeg hatt lenge, men har økt i de senere årene. Jeg kan fortsatt huske min første kopp med kaffe i en konfirmasjon til en venn av meg. Det smakte ikke godt, og jeg sov usedvanlig lite den natten, men vi følte vel at det var på sin plass. Vi skulle tross alt tre inn i de voksnes rekker. Gradvis har kaffen blitt en god venn og en glede i hverdagen.

 

 

En rød italiener i garasjen

Det bugnet ikke akkurat av kaffebrennere på markedet. En ny brenner koster det samme som en ny bil, så jeg begynte å saumfare finn.no i håp om å finne noe rimeligere. Jeg fant lite, men min svoger fikk nyss i at jeg var på utkikk, og plutselig mottok jeg en lenke til en herlighet som ventet på ny eier. En Petroncini Impianti, produsert i Italia, hadde stått og jobbet hardt i nærmere 20 år i et brenneri på Østlandet, før den fikk problemer med å bli varm. Brenneriet valgte å investere i ny, og dermed ble italieneren sendt med lastebil til Kristiansand.

Uten å vite hva som var galt med brenneren, hoppet jeg i det og delte av garasjen for å bygge brenneri. Brenneren, som veier i overkant av 500kg, ble plassert midt i rommet, og så ble resten bygget rundt den. Ettersom jeg er elektriker fikk jeg feilsøkt meg frem til feilene, bestilt spesiallagde varmeelementer og skiftet sensorer. Vel, jeg måtte også søke til e-verket om mer strøm til boligen, trekke ny tilførsel til huset, bygge om sikringsskapet og det som verre er for å få nok strøm til å klare å drive maskinen, men alt ordnet seg til slutt, og etter mange, mange arbeidstimer stod maskinen klar til start.

Så kom det store spørsmålet: Hvordan kom det til å gå? Kom jeg til å brenne ned hele huset, eller ville maskinen streike på nytt? Alt gikk heldigvis bra, og ut fra maskinen kom et rykende, velduftende parti med kaffe fra Brasil! 

Et mikrobrenneri for alle

Justlia Kaffebrenneri er mest sannsynlig et av de minste i landet. Vår visjon er ikke å drive et selskap med enorm produksjon. Vi ønsker å brenne kaffen så god som overhodet mulig. Det fortjener både kundene våre, og arbeiderne som har brukt tid og krefter på å plukke og behandle bønnene. 
Vi ønsker også å opplyse Norges befolkning om at kaffe ikke bare er kaffe, for det er så mye mer enn kun en svart kopp kaffe for å få kroppen i gang på morgenkvisten...

Vi ønsker deg en god kaffeopplevelse!